Rabu, 23 November 2011

Tutorial : Copy text dari Jpeg


Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera, Disini Saya Ingin Kongsikan Satu Tutorial Yang agak Menarik Iaitu

Copy text dari Jpeg. ????

Copy Text dari Jpeg, contoh seperti dalam google books, sudahlah tak boleh save, lepas tu kene salin satu-satu ayat. Penat kan??. Jadi tutorial ni saya rasa hanya berkesan pada pengguna Vista dan Windows 7. Windows xp saya tak pasti. Jom! tengok ni!




Step 1 : Klik pada button Windows anda




Step 2 : Klik pada folder Microsofts office, then klik pada Microsoft Office Notes.




Step 3 : Pergi pada tools, dan klik Option




Step 4 : Klik pada other (button bawah sekali)



Step 5 : Check button "Place OneNote in the notification area of the taskbar (ini perlu buat ye, kalau tak, tak jadi)




Step 6 : Lihat pada taskbar (ruang bawah, kanan sekali kat desktop) kuar simbol Microsoft OneNote ni)



Step 7 : Ok, buka pada Google, dan klik pada books, pilih je mana-mana books yang korang suka.






Step 8 : Ni buku yang saya pilih, zoom kan mana-mana text yang anda nak copy tulisan dia.




Step 9 : Pada keyboard anda, klik button Windows + S



Step 10 : Sepatutnya, desktop anda akan kelihatan kelam begini. Pastu select perenggan yang anda nak copy.




Step 11 : Contoh, saya copy perenggan atas tadi, bila dah select, automatic kuar kat OneNotes




Step 12 : Klik kanan pada text tersebut, tekan "Copy Text from Picture"





Step 12 : Buka Microsoft Office Kemudian Paste, Dah Selesai.....

Tutorial ni bukan je boleh guna dekat Google books, malah, kalau anda pergi library, malas nak pinjam buku, just snap gambar dengan pixel yang tinggi. Sama je. Seronok kan? Tak payah taip satu-satu bagai nak gila. Tapi nak diingatkan, jangan lupa Plagiarism adalah salah di sisi undang-undang. Jadi, mana-mana ayat yang anda dari buku, hendaklah anda quotekan nama penulis buku tersebut. Kalau tak, sia-sia kene saman. -_-". Good Luck!


Credit Pada Pemilik Asalnya







Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan